Recept

När man är ute så brukar det mesta smaka mycket bättre. Här har vi samlat lite olika recept som är enkla att göra ute över öppen eld.

Mat och Bröd
Skabbelucker

1 ägg
1 dl socker
3 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
3/4 dl mjölk eller vatten.


Rör ihop ägg och socker i en bunke.


Blanda mjölet och bakpulvret och rörned det i bunken.


Tillsätt vattnet/mjölken.


klicka ut smeten i en varm stekpanna, med matett i stekpannan.


Grädda på båda sidorna tills de är gyllen bruna.


Vänd kakan i strösocker ÄT!!!


Hajkbomb (Kontrollera kryddor och byt ut margarinet så blir det laktos och glutenfritt)
Falukorv
lök
potatis
äpple
blandade grönsaker
margarin
kryddor
aluminiumfolie


Skär alla grönsaker i små tärningar.


Vik en stor bit aluminiumfolie dubbelt.


Smörj folien med margarin  och placera alla


ingredienser i mitten, krydda.


Gör ett paket och lägg i glödenklart efter ca 20-30 minuter.


Om man vill korta ner tiden så koka potatisen halvfärdig innan.


Naturligtvis så tar du bort eller lägger till innehållet i bomben som du tycker.


Drumstick (laktosfritt och glutenfritt (beroende på kryddor)
Köttfärs
kryddor
ev ett ägg
grillpinne


Blanda kryddorna i köttfärsen och om du behöver
något som håller i hop köttfärsen så blandar du i
ett ägg också. Forma köttet runt en smal grillpinne
och grilla över glöden. Kan med fördel ätas i pitabröd
som värmes på en av stenarna runt elden under tiden man grillar.


Pinnbröd
2,5 dl mjöl
1 dl vatten
1 tsk bakpulver
1 nypa salt


Blanda mjöl, bakpulver och salt, tillsätt vatten.
Låt degen stå kallt tills gräddningen.


Tag en bit deg och rulla ut till en lång sträng som lindas runt en pinne.
gräddas över öppen eld, rotera pinnen för jämn gräddning.


Ätes med marmelad eller smör.


Varför inte linda degen runt en kall korv och grilla när brödet är gyllen brunt så är korven klar, vola korv med bröd.


Bröd på glödbädd (för 10 personer)
7 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
50 gr torrjäst
salt + brödkrydda, kummin eller fänkål kan också användas.
50 gradigt vatten (mindre än 5 dl)


Bakas ut i vete- eller grahamskross


Blanda de torra ingredienserna i en plastpåse häll sedan i vatten och knåda ut.


Godis

Grillade Marsmallows (byt ut kexet så det passar gluten och laktos)
Mariekex
marsmallows

Sätt en marsmallows på en pinne och grilla försiktigt så den blir svagt brun.
lägg mellan två mariekex. ÄT!!


Bananaboots
Banan
Marsmallows
Choklad
Aluminiumfolie

Gör ett snitt genom skalet längs med bananen.
Stoppa i choklad och marsmallows. Packa in i
aluminiumfolie och lägg på glöden i ca 5 minuter
Ätes med sked.


Djungelkaka

100 gr smör
1 dl socker
1 tsk bakpulver
3 dl mjöl
3 dl havregryn
1 ägg

Blanda alla torra ingredienser. Smula i matfett och blanda i ägget.
Gräddas på en tjock avbarkad pinne.
VARNING!!! Djungelkakan är lika god som själva degen.


Dryck
Lemonade
6 dl vatten (gärna från kallkälla)
5 msk strösocker
2 tsk citronsyra
1 tsk bikarbonat.

Blanda vatten och socker, häll i citronsyra och rörom, häll slutligen i bikarbonat och rör lite.

OBS tänk på att citronsyra fräter på tändernas emalj så drick inte för mycket.